Podpořte nás
Chci odebírat novinky
Novinky.cz
A-

Novinky.cz

Zpět
Novinky.cz je od roku 2003 jeden z nejnavštěvovanějších zpravodajských serverů na českém internetu, provozovaný jako on-line magazín deníku Právo a společnosti Seznam.cz. Spolupracuje s internetovou televizí Stream.cz, který spadá pod Seznam.cz. Zdroj: (Wikipedia). Sociální sítě: Facebook, Twitter

Vydává společnost BORGIS a.s., (IČ: 00564893). Tu vlastní z 58,4 % Silky s.r.o. (IČ: 24854026), z 0,72 % Ing. Zdeněk Porybný a z 33,6 % Seznam.cz, a.s. (IČ: 26168685). Ing. Porybný je stoprocentní vlastník společnosti Silky s.r.o. Zbylých 7,28 % akcií na jméno nemá zveřejněného vlastníka. Seznam.cz, a.s. je vlastněn ze 100 % kyperskou firmou Helifreak limited (IČ HE267937), tu vlastní Ivo Lukačovič a je její ovládající osobou. Vedle toho je ve vedení Helifreak zapsaná i Altruco management limited (IČ 171982) a Altruco limited (IČ 172234). Jako ředitelé obou společností jsou uvedeni Richard Melton, Nicholas Charles Terry a Laoura Michail.

Data pro kódování jsou za období říjen 2022 až srpen 2023. Hodnocení důvěryhodnosti jednotlivých článků média nabízí prostřednictvím rozšíření prohlížeče projekt Verifee.

  • A

    Dostupné informace o majiteli/vydavateli a jeho případný střet zájmů

    MediaRating hodnotí, zda: je v daném médiu lehce dohledatelný majitel/vydavatel se všemi kontaktními údaji (vč. sídla a IČ) a vlastník je uvedený v Evidenci skutečných majitelů. Ve Veřejném rejstříku a Sbírce listin jsou uloženy v řádném termínu všechny základní dokumenty, zejména účetní závěrky. Médium nemá být v byznysovém konfliktu zájmů. Pokud již je, má na něj v konkrétních případech upozorňovat.

    Vydavatelé a majitelé mohou být ve střetu zájmů například při podnikání ve státem regulovaných odvětvích, při vysokém objemu přímých obchodů se státem, při popisování témat či kauz, ve kterých majitel podniká nebo se angažuje. Konflikt zájmů také zpravidla nastává, pokud vlastní zároveň reklamní či mediální agenturu

  • A

    Dostupné informace o redakci.

    MediaRating hodnotí, zda jsou snadno dostupné základní informace o redakci (např. členové kmenové redakce nebo jejich profily). Čtenář by měl snadno najít organizační strukturu redakce média včetně možností, jak redaktory kontaktovat (e-mail, kontaktní formulář apod.). Pokud je článek podepsán zkratkou, mělo by být jasné, jakému autorovi zkratka patří (nejlépe proklikem na kontakt či profil příslušného redaktora)

  • B

    Práce se zdroji.

    Výchozí zdroje při přebírání tématu či obsahu by měly být jasně označené. Pokud téma článku, tématu či obsahu není původní, mělo by to být řečeno v úvodu textu. Pokud je zpráva převzatá z jiného zdroje, např. New York Post, měl by být tento zdroj uveden i jako autor, zpráva by neměla být podepsána jen editorem z redakce (je možné označit např. překladatele článku). V případě on-line médií má být odkaz na původní on-line zdroj řešený prolinkem, pokud je to technicky možné. Prolink není nutný při převzetí agenturního článku nebo tiskové zprávy (a v jiných odůvodněných případech, jako je např. přímý přepis televizního zpravodajství)

    Na zateplení domu dá stát milion předem


    Poznámka: V úvodu článku ani v následujících odstavcích není jasné z jakého zdroje autor čerpá.

  • A

    Práce s fakty.

    Čtenář by měl mít v článcích dostatek informací a argumentů, které mu dávají možnost vytvořit si vlastní názor a dávají věci do souvislostí. U názorových a analytických textů souvislosti a fakta dokládají předkládané závěry či stanoviska. Pokud tomu tak není (k čemuž redakci může vést například přesvědčení “to je přece každému jasné nebo obecně známé”), nutně to neznamená, že obsah není pravdivý nebo je zavádějící – relevanci sdělení ovšem vzhledem k absenci faktů čtenář nemůže posoudit

  • B

    Rozlišování žánrů

    Jednotlivé novinářské žánry mají být jasně oddělené, což se týká především zpráv a publicistických formátů (názory, komentáře, glosy, fejetony, “kurzívy”, reportáže, analýzy apod.). MediaRating hodnotí, zda jsou jednotlivé žánry pro čtenáře transparentně rozlišené a zda zprávy neobsahují názorové a komentativní prvky. Odlišení musí být pro čtenáře snadno odlišitelné, například označením stránky nebo jasným pojmenováním rubriky

    Identitární krize na britských školách. Děti už se cítí i jako kočky, koně nebo dinosauři


    Poznámka: V textu autor používá emočné zabarvené výrazy, přestože se jedná o zpravodajství "Škola ve východním Sussexu ale není jediná, která u dětí podporuje identitární vrtochy.".

  • A

    Přiměřená důležitost článků, clickbait.

    MediaRating v tomto kritériu hodnotí, zda média uměle nezvyšují atraktivitu a důležitost článků. Titulky mají odrážet skutečný obsah textu. Pokud jde o zprávu, pak nemá její text obsahovat expresivní výrazy. Doprovodné fotografie u článků nemají být urážlivé nebo zavádějící. Redakce by neměla uměle zvyšovat důležitost zprávy a popisovaného tématu, například překládáním zahraničních jmen, absencí domicilu nebo odkazováním na jiná, ale jen okrajově související, důležitější témata. Stereotypizace a zobecňující tvrzení, která nejsou podložena ničím jiným než ojedinělým skutkem, zkreslují obsah a do novinářské práce nepatří

  • B

    Odlišení reklamy.

    MediaRating hodnotí, zda jsou reklama a ostatní komerční formáty odlišeny od redakčního obsahu. Komerční formáty mají být zřejmé na první pohled, mají být řádně označeny a neměly by být ve stejné grafické úpravě jako redakční články - tedy odlišeny např. fontem písma, rámečkem, podtiskem apod.



    Poznámka: Reklamní články mají stejný grafický design jako ostatní redakční obsah. Jsou označený nápisem "Reklama" nad titulkem článku.

Cookies

Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory cookies. Bližší informace o cookies získáte po kliknutí na tlačítko „Detailní nastavení“. Můžete si nastavit, které cookies budeme moci používat nebo nám udělit souhlas s používáním všech cookies kliknutím na tlačítko „Povolit všechny“. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit v zápatí našich webových stránek. Více o ochraně osobních údajů zde.
Pomáhají ke správnému fungování webových stránek a k přístupu k jejich zabezpečeným částem. Použití těchto cookies není možné odmítnout.

Umožňují analyzovat využívání webových stránek jejich návštěvníky, za účelem jejich vylepšování. Pomáhají nám získat informace o metrikách, počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.