Právě jsme vydali Výroční zprávu za rok 2019. Na to, co se nám v roce 2019 podařilo a jak jsme hospodařili, se můžete podívat zde

Česká republika se v roce 2019 na mezinárodním žebříčku svobody médií umístila na 40. místě. V roce 2013 se na tom samém indexu ocitla na 13. místě. U demokratické země jde za tak krátkou dobu o jedinečný propad. Jako důvod autoři indexu, Reportéři bez hranic, uvádějí vlastnictví médií propojené s politikou. Premiéra propojeného s médii kritizovala i zpráva společné mise evropských organizací v ČR. Obě hodnocení stavu svobody slova a médií v zemi potvrzují, na co už čtyři roky poukazujeme a s čím také něco děláme – situace, kdy největší podnikatelé a jejich skupiny vlastní nejvlivnější média v zemi, zásadním způsobem podkopává u lidí důvěru v jejich nezávislost.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky podporuje právě ta média, která nejsou napojená na velké finanční skupiny s politickými zájmy, jinými slovy, která statečně odolávají oligarchizaci. V roce 2019 jsme formou grantů rozdělili 4 241 160 . Loni poprvé jsme navíc vyhlásili rozvojový grant na posílení finanční stabilizace a udržitelnosti redakčních týmů. Granty v celkové výši 1 156 000 putovaly třem redakcím. Podpora médií ze strany NFNZ od jeho vzniku ke konci roku 2019 činila 17 967 530 Kč.

Posilovat redakce a jejich infrastrukturu není jediným cílem NFNZ. Chceme také vést čtenáře k myšlence, že přístup k ověřeným informacím je důležitý pro jejich správné rozhodování a že veřejná kontrola vlády je pro liberální demokracii potřebná. Bohužel důvěra v média v posledních letech setrvale klesá. Proto jsme loni v létě spustili nový projekt, sloužící k nápravě tohoto trendu. Hodnocení zpravodajských serverů na adrese rating.nfnz.cz usnadňuje čtenářům rozlišení, u jakého média je důvěra na místě a kde neserióznost je téměř pracovním nástrojem.

Novinářskou profesi a její úskalí pomáhají zviditelnit Novinářské fórum a Novinářská cena, které jsme loni již podruhé spolupořádali s Nadací Open Society Fund a Společností Ferdinanda Peroutky. Fórum zahájila oceňovaná finská investigativní reportérka Jessikka Aro s příspěvkem o fenoménu prokremelských trollů na sociálních sítích. Za svá odhalení šiřitelů fake news se stala obětí nevybíravého kyberstalkingu. Z novinářských osobností se o své zkušenosti podělili vedoucí zahraniční redakce ČT Michal Kubal, redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra, šéfredaktorka Neovlivní.cz Sabina Slonková, editor časopisu Reportér Michal Musil a mnozí další.

V říjnu jsme se znepokojením přijali informaci o tom, že skupina PPF Petra Kellnera koupila společnost CME, která vlastní řadu televizí ve střední a východní Evropě včetně televize Nova. NFNZ vyzval společnost PPF, aby jasně a jednoznačně deklarovala, že se pro ni vysílání TV Nova a dalších vlivných televizních stanic v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku nestane nástrojem prosazování jejích obchodních, finančních a potažmo i politických zájmů nejen v ČR, ale i v dalších čtyřech evropských zemích. Zatím jsme se žádné reakce nedočkali.

Vyhrožování násilím i smrtí novinářům a novinářkám, kteří odhalují korupci a intriky mocných, patří mezi běžné praktiky zastrašování. Stačí si připomenout dva roky starou chladnokrevnou vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Slovenská veřejnost i celá mezinárodní komunita se zadostiučiněním uvítaly soud s hlavními aktéry vraždy, který začal v lednu 2020 a dále pokračuje. Žádný rozsudek nemůže vrátit životy odvážných lidí, kteří se nebáli říkat pravdu. Jediné, co může, je posloužit jako příklad těm, co si myslí, že jsou víc než spravedlnost a nikdo na ně nemůže.

Na závěr roku se o mediální rozruch postarala předžalobní výzva společnosti Home Credit, a. s., určená sinologickému projektu Sinopsis, který dlouhodobě upozorňuje na nekalé obchodní praktiky firmy Home Credit v Číně. Jejich právní kancelář se tím opakovaně snažila ovlivnit publikační činnost Sinopsis spolupracujícího s Filozofickou fakultou UK. Zjištění Aktuálně.cz dále odhalilo, že firma Petra Kellnera si v Česku najímala PR agenturu na vylepšování mediálního obrazu Číny. Jako organizace bránící svobodu slova považujeme snahu o omezování svobody projevu společností Home Credit za naprosto nepřijatelnou.

Ke konci roku jsme svoji pozornost napjali k obraně veřejnoprávních médií, jejichž roli považujeme z hlediska svobody médií za klíčovou. V první polovině roku 2020 dojde k významné obměně televizních a rozhlasových mediálních rad a je důležité, aby v nich zasedli morálně silní radní, kteří budou hájit svobodu a nezávislost veřejnoprávních stanic.

Celou výroční zprávu najdete zde.

Podpořte nás. Bez nezávislých médiích se nemůžeme správně rozhodovat.