Chci odebírat novinky
14. 7. 2021

Výroční zpráva NFNZ 2020 - rok v číslech

V roce 2020 NFNZ – nadační fond nezávislé žurnalistiky rozdělil mezi 25 projektů 7 005 000 Kč. Které projekty to byly a kde ještě pomáháme, si můžete přečíst v právě publikované výroční zprávě.

V roce 2020 NFNZ - nadační fond nezávislé žurnalistiky rozdělil mezi 25 projektů 7 005 000 Kč. Které projekty to byly a kde ještě pomáháme, si můžete přečíst ve výroční zprávě zde.

Úvodní slovo k výroční zprávě dnes již bývalého ředitele NFNZ Josefa Šlerky:

Uplynulý rok byl rokem paradoxů. Česká republika čelila a čelí největší společenské krizi za svou existenci. Koronavirus totiž není jen problém zdravotní, ale především sociální. V plné nahotě se ukázaly všechny deficity společnosti a hlavně fungování státu. Zároveň se ale také ukázalo, jak umí být naše společnost solidární, jak se v ní dokáže vyklubat silné občanské hnutí. Občané tak mnohdy zastoupili stát. Viděli jsme, že stát zklamal, ale že jádro společnosti, totiž aktivní občané jsou silní a nedovolí úplný pád. Z covidové krize se občanská společnost vychází sebevědomá a silná.

Jak ale v téhle době obstála média?

Na první pohled je nelze jen chválit. Často se věnovala jen pěně dní a nebyla schopna hlubokého ponoru a analýz, avšak podíváme-li se zblízka, není situace zas tak špatná. Z výzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro Nadační fond nezávislé žurnalistiky vidíme, že většina společnosti považuje nezávislá média za klíčová pro fungování demokracie. Lidé také dobře chápou, že vlastnictví médií politiky či oligarchy ohrožuje jejich nezávislost.

Logicky tedy roste důvěra v menší a nezávislé projekty. Jsme velmi rádi, že jsme je díky našim dárcům mohli v minulém roce opět podpořit.

Vysoké důvěře se těší i veřejnoprávní média. Ta jsou již dlouhou dobu terčem politických útoků. Obranu veřejnoprávních médií považujeme za jednu z důležitých priorit fondu. V uplynulém období jsme také byli svědky velkého nárůstu nejrůznějších dezinformací a konspirací ve veřejném prostoru. Víme, že kolem 15 % dospělé populace věří nejroztodivnějším teoriím, ale i zde lze vidět určitou naději. Roste totiž podíl občanů, kteří si uvědomují, že dezinformace jsou společenský problém a že je občas nejsou schopni rozpoznat. Právě tady pomáhá NFNZ svým projektem Ratingu médií a přehledem konspiračních webů. Rating samotný se po dvou letech existence stal pevnou součástí českého mediálního světa. Usnadňuje lidem orientaci, kdo z médií dodržuje základní novinářské normy.

V loňském roce k Ratingu ještě přibyl seznam konspiračních webů. Za obrovský úspěch považujeme, že se jej podařilo integrovat do vyhledávače Seznamu. Uživatelé díky tomu hned vidí, zda se nechystají kliknout na web s podezřelým obsahem.

V některých chvílích vypadal loňský rok beznadějně. Když se však za ním ohlédneme, vidíme, že přinesl i naději. Naději, že nezávislá média a jejich čtenáři vyšli z krize silnější a sebevědomější než kdy předtím. Jsme rádi, že jako fond můžeme tuto naději posilovat. Děkujeme vám všem za to, že nás v našem úsilí podporujete.

Josef Šlerka, výkonný ředitel NFNZ od r. dubna 2017 do dubna 2021

Pokud věříte, že nezávislá média jsou hlídačem demokracie a že naše práce má cenu, můžete nás podpořit na našem profilu na platformách Darujme.cz nebo Donio nebo přímo na bankovní účet.

Umožňují analyzovat využívání webových stránek jejich návštěvníky, za účelem jejich vylepšování. Pomáhají nám získat informace o metrikách, počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.